International Space Station (ISS) LIVECAM:
Jordkloden slik den ser ut fra romstasjonen ISS akkurat nå
Klikk på play-ikonet for å åpne direktesendingen. Bildet kan utvides til fullskjerm. Hvis bildet er mørkt eller helt svart: Romstasjonen (ISS) befinner seg da i skyggen på nattsiden av jorden. Men ISS bruker bare 90 minutter på hver runde rundt jorda, så man kan se 16 soloppganger og solnedganger i døgnet. Mørket vil uansett vare mindre en 45 minutter, og man kan tidvis se belysning fra byer og tettsteder.
Sendingen kommer direkte og veksler mellom 4 forskjellige kamera som er påmontert Romstasjonen ISS. Et av kameraene peker fremover i romstasjonens fartsretning, et peker rett ned mot jordoverflaten, og to peker bakover. Vekslingen mellom kameraene gjøres av programvare og kan forårsake små avbrudd på 8-10 sekunder i sendingen.
Om HDEV-Prosjektet
HDEV er en forkortelse for High Definition Earth-Viewing System. Dette er et forskningsprosjekt som ble aktivert på den internasjonale romstasjonen ISS den 30.april 2014. Hensikten med prosjektet er å se hvordan bildekvaliteten fra det kommersielle kamerautstyret endrer seg over tid når det utsettes for miljøet i rommet (hovedsakelig kosmisk stråling) og hvor effektive designet av kamerahusene er. Skoleelever hjalp til med å designe noen av komponentene i utstyret.
Hvor er romstasjonen ISS akkurat nå?
Du kan følge romstasjonens bane over jordas overflate og se posisjonen på Google maps. Følg denne linken: Spaceflight.esa (NB: Ekstern lenke tilrettelagt av ESA- European Space Agency)
Kan jeg se romstasjonen ISS på himmelen?
Ja. ISS ligger så nærme jordoverflaten at du kan se den med det blotte øye, uten kikkert eller teleskop. Avstanden til jorden varierer fra 330 til 410 kilometer. Den ser ut som et fly som flyr meget fort over himmelhvelvingen, men den har ikke blinkende lys og den skifter ikke kurs. (Passasjerflyenes hastighet er ca 970km/t mens ISS flyr med en hastighet på 28000km/t). Romstasjonen er synlig i mørket fordi de blanke overflatene reflekterer sollys, på samme måten som månen. Men i motsetning til månen så blir ikke lyset fra ISS sterkt nok til å synes på dagtid. Den kan bare sees etter solnedgang og før soloppgang. Omløpsbanen går jevnlig over Norge, og mulighetene for å se den kan variere fra en gang i måneden til flere ganger i uken, etter forholdene. NASA har lagt ut et interaktivt kart som viser tidspunktene du kan se romstasjonen akkurat der du er, og en veiledning i hvor på himmelen du må kikke. Følg denne linken: spotthestation.nasa (NB:Ekstern lenke tilrettelagt av NASA)
En omvisning på romstasjonen
Bli med om bord på en omvisning rundt omkring inne i den internasjonale romstasjonen.
Historie
Den internasjonale romstasjonen ISS består av mange moduler som har blitt koblet til etter hvert. Den første modulen, Zarya, ble laget i Moskva og veier 19,3 tonn. Den ble satt i bane i november 1998. I desember samme året kom den neste modulen, Unity, som ble bygget i Alabama, USA. Stasjonen har så stadig blitt bygget ut med flere moduler, som for eksempel Zvezda, Destiny, Quist, Pirs, Poisk, Harmony, Tranquility, Columbus, Kibo, Cupola, Rassvet, Leonardo og Bigelow.
Bemanning
Hvert arbeidslag som bemanner romstasjonen blir gitt et nummer, og ekspedisjonstiden varer opptil 6 måneder. Den første bemanningsekspedisjonen gikk om bord i november 2000. Ekspedisjon nr.1 til 6 bestod av 3 personer. Ekspedisjon 7 til 12 ble redusert til et minimum på 2, etter ulykken med romfergen Columbia. Fra ekspedisjon nr.13 ble bemanningen gradvis øket til den nådde 6 personer i 2010.