En ekte klassisk drink med et hav av variasjonsmuligheter. Vodka eller Gin? Shaken or stirred? Her får du oppskrift på alle de mest kjente variantene og litt funfacts på kjøpet.
Slik lager du en Martini
Den klassiske Martinien serveres med Gin, og er i utgangspunktet en utrolig enkel drink:
- 7,5 cl Gin
- 1,5 cl Dry Vermouth
- 1 eller 3 Oliven (Unngå partall for lykkens skyld)
- Eventuelt en dæsj med appelsin- eller Angostura bitters
- Rist ingrediensene i 20-30 sekunder i en cocktailshaker fylt med isbiter og sil innholdet over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med oliven. Må serveres kald!
Flere spennende Martini-oppskrifter:
James Bonds Vesper Martini oppskrift
- 9 cl Gin
- 3 cl Vodka
- 1,5 cl Dry Vermouth (Kina Lillet)
- En tynn strimmel sitronskall
Ristes i et halvt minutt i en cocktailshaker fylt med isbiter. Sil over i et nedkjølt cocktailglass og pynt med en stripe av sitronskall som slippes ned i glasset.
Dry Martini oppskrift (tørr)
- 7,5 cl Gin
- 0,75 cl Dry Vermouth
- Eventuelt en dæsj med appelsin- eller Angostura bitters
- Oliven eller sitronskive til pynt
Rør eller rist Gin og Vermouth i et halvt minutt i en cocktailshaker fylt med isbiter. Sil over i et nedkjølt cocktailglass og ha eventuelt i bitters. Pynt med oliven eller sitron.
Extra Dry Martini oppskrift (ekstra tørr)
- 7,5 cl Gin
- Kun to eller tre dråper Dry Vermouth
- Eventuelt en dæsj med appelsin- eller Angostura bitters
- Oliven eller sitronskive til pynt
Rør eller rist Gin og Vermouth i et halvt minutt i en cocktailshaker fylt med isbiter. Sil over i et nedkjølt cocktailglass og ha eventuelt i bitters. Pynt med oliven eller sitron.
Bone Dry Martini oppskrift (beintørr)
- 7,5 cl Gin
- Flytt flasken med Dry Vermouth til et annet sted i huset, så Martinien ikke engang har den innen synsvidde.
- Eventuelt en dæsj med appelsin- eller Angostura bitters
- Oliven eller sitronskive til pynt
Rør eller rist Ginen i et halvt minutt i en cocktailshaker fylt med isbiter. Sil over i et nedkjølt cocktailglass og ha eventuelt i bitters. Pynt med oliven eller sitron.
Perfect Martini oppskrift
- 6 cl Gin
- 1,5 cl Dry Vermouth
- 1,5 cl Sweet Vermouth
- Oliven eller sitronskive til pynt
Rør eller rist Gin og Vermouth i et halvt minutt i en cocktailshaker fylt med isbiter. Sil over i et nedkjølt cocktailglass og pynt med oliven eller sitron.
Vodka Martini oppskrift
- 4,5 cl Vodka
- 2,25 cl Dry Vermouth
- Eventuelt en dæsj med Angostura bitters
- Oliven eller sitronskive til pynt
Rør eller rist Gin og Vermouth i et halvt minutt i en cocktailshaker fylt med isbiter. Sil over i et nedkjølt cocktailglass og ha eventuelt i bitters. Pynt med oliven eller sitron. For å lage en TØRR variant: skru ned forbruket av Vermouth, eller fjern den helt.
50/50 Martini oppskrift
- 6 cl Gin
- 6 cl Dry Vermouth
- Oliven til pynt
Rør eller rist Gin og Vermouth i et halvt minutt i en cocktailshaker fylt med isbiter. Sil over i et nedkjølt cocktailglass og pynt med oliven.
Appletini (apple Martini) oppskrift
- 4,5 cl Vodka
- 3 cl Green Apple Schnapps
- 0,75 cl sitronjuice
- Epleskive til pynt
Rist ingrediensene i et halvt minutt i en cocktailshaker fylt med isbiter. Sil over i et nedkjølt cocktailglass og pynt med epleskiven.
Dirty Martini oppskrift
- 4,5 cl Gin
- 1,5 cl Dry Vermouth
- 1 cl olivenjuice
- 1 oliven
Rør ingrediensene en stund i et glass fylt med isbiter og sil over i et nedkjølt cocktailglass. Pynt med en oliven.
French Martini oppskrift (fransk)
- 6 cl Gin
- 0,75 cl Bringebærlikør
- 3 cl Ananasjuice
Rist i et halvt minutt i en cocktailshaker fylt med isbiter. Sil over i et nedkjølt cocktailglass.
Irish Martini oppskrift (irsk)
- 6 cl vodka
- 1,5 cl Dry Vermouth
- 1,5 cl Irsk whiskey
- Sitronskive
Fukt først innsiden av et nedkjølt cocktailglass med whiskey: Fyll i whiskeyen, bevege glasset i små sirkler så det fuktes opp til kanten, hell så ut overflødig whiskey. Vodka og Vermouth ristes i en shaker fyllt med isbiter og siles over i glasset. Pynt med sitronskive.
Du trenger:




Martini med Gin har sannsynligvis røtter helt tilbake til 1860-tallet og det verserer historier som gir den opphav i både Italia og USA. I Jerry Thomas’ Bartenders Guide fra 1887 står det i alle fall oppskrift på en drink som utvilsomt er en Martini. Den gikk under navnet «Martinez Cocktail».
Helt frem til 1962 ville du automatisk fått Gin i Martinien. Men dette året dukket en glatt fyr ved navn James Bond opp på kinolerret over hele verden, i Sean Connerys skikkelse. Han forlangte å få servert en helt spesifikk Martini hvor Gin var byttet ut med Vodka. Og den skulle naturligvis være «shaken – not stirred». Varianten ble slaktet av flere eksperter og bartendere, men til ingen nytte. Connerys Vodka Martini ble en ustoppelig braksuksess i vestlig kulturliv. Før James Bond-filmen «Dr.No» kom på kino var faktisk ikke vodka særlig populært i USA. Men nå fikk pipa en annen lyd og varemerket Smirnoff vokste seg virkelig stort på 60- og 70-tallet. Legg merke til den skamløse produktplasseringen:

Dermed fikk vodka fotfeste i Martinifamilien, til stadig ergrelse for tilhengerne av den klassiske varianten. I en annen Bond-historie, Casino Royale, dukker det opp en Gin & Vodka-variant som gikk under navnet Vesper Martini.