Kveldsavisen

Logo

Kveldsavisen

Lørdag, 8. november 2025

Podcast Hør gratis

Vinmonopolets podcast

Education

Podcast image: Vinmonopolets podcast
Vinmonopolets eksperter, Anne og Niclas, snakker sammen eller med andre om mat og drikke, druer, regioner og ølstiler – og svarer på alle slags spørsmål om øl, vin, brennevin og alkoholfritt. Send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Nyeste episoder:

Vinmonopolets podcast episode image

08/11-2025

404 Dessertvin: Søte viner til søte retter

Dessertvin er ikke en produktkategori, men heller en vanlig betegnelse på søte viner. Det vil si at dessertvin kan omfatte alt fra svakvin som Tokaji Aszú og Sauternes, via musserende vin som Asti spumante, til sterkvin som portvin og madeira. Sødmen i disse vinene gjør at de fungerer spesielt godt til desserter, eller som en dessert i seg selv.

Det er ikke lov å tilsette sukker i vin. Alt sukkeret som finnes i de søte vinene, kommer fra druene de er laget av. Anne, Andreas og Niclas gir deg innføring i hvordan søte viner lages og hva slag desserter de bør settes til.

Les mer om dessertvin på våre nettsider:

https://www.vinmonopolet.no/fag/artikler/dessertvin

Øl til kaker og desserter:

https://www.vinmonopolet.no/fag/artikler/ol-til-kaker-og-desserter

Oppskrifter vi nevner i episoden:

Vaniljeis med sitronkrem og bringebær

Plommer med umeshu og blåmuggost

Sjokoladeterte med steinsopp

Andre oppskrifter

Blåmuggostkrem med pepperkaker og kirsebærsorbet

Riskrem med akevittflamberte kirsebær

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

23/10-2025

403 Vinlover: Lovbestemt kvalitet

Lover sørger for orden og forutsigbarhet. I vinverdenen er de spillereglene som regulerer hvordan viner skal lages, og hvordan de kan selges. I tillegg tar vinlovene vare på egenart og kvalitet. Vinlovene skal fungere som en oppskrift på kvalitet på vin. Vinmakere som følger de strengeste reglene, skal også få de beste, og dermed dyreste, vinene. Om det alltid er tilfellet, er en diskusjon vi får spare til en annen gang. I denne episoden tar Anne, Kjetil og Niclas er en gjennomgang av kvalitetshierarkiene i de tre store vinlandene Frankrike, Tyskland og Spania, som i dag også reflekterer et felles EU-lovverk. 

Les mer om vinlover: https://www.vinmonopolet.no/fag/artikler/vinlover-lovbestemt-kvalitet

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

08/10-2025

402 Hva er kvalitet?

Når du vet at vinen er dyr, er sjansen stor for at du vil like den. Om vinen er av høy kvalitet, er likevel et annet spørsmål. Hva er egentlig kvalitet? Håkon, Anders og Niclas funderer rundt begreper som rett kvalitet, høy og lav kvalitet, etisk kvalitet og lovbestemt kvalitet.

Artikler om kvalitet:

https://www.vinmonopolet.no/fag/artikler/kva-er-kvalitet

https://www.vinmonopolet.no/fag/artikler/smaken-av-kvalitet

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

24/09-2025

401 Franciacorta – italiensk musserende

Det er mer musserende vin i Italia enn prosecco. I regionene Lombardia (Franciacorta), Piemonte (Alta Langa) og Trentino-Alto Adige (Trentodoc) lages musserende vin på samme metode og med samme type druer som i Champagne.

Franciacorta DOCG ligger i den store regionen Lombardia, midt i Nord-Italia ved Gardasjøen og Lago d’Iseo. Der reiser fjellene seg fra det flate jordbrukslandet lenger sør, og gjør det mulig å dyrke druer til kvalitetsvin i skråningene der jorden er tørr og mager. Franciacorta har fått rykte på seg som «den italienske champagnen».

Senior produktsjef Tone Veseth Furuholmen kommer på besøk og forteller om Franciacorta.

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

10/09-2025

400 Matfarger: Vinmonopolets mat- og drikketeori

Å dele all mat inn i fire hovedgrupper gjør det enklere å finne de gode koblingene mellom mat og drikke. Etter årevis med systematiske smakinger har det tegnet seg et mønster. Egentlig finnes det bare fire typer mat! Selv om vi tar hensyn til både råvare, tilberedning og tilbehør, mener vi at vi kan dele alle matretter inn i fire hovedgrupper: grønn mat, rød mat, gul mat og brun mat. Med denne metoden ser vi retten som en helhet uten å gå oss vill i ingrediensene. Å finne ut av hvilken matfarge retten har, er en måte å finne ut hvilke egenskaper vi skal se etter i drikken. For noen er det kanskje for banalt, men vi har til gode å finne en mer treffsikker forenkling.

Les mer om matfarger: https://www.vinmonopolet.no/fag/artikler/matfargene

Oppskrifter som nevnes i episoden:

Grønn mat

Polkokkens oppskrift – Fisketaco med guacamole

Ceviche av skrei

Gul mat

Polkokkens oppskrift – Risotto milanese med kamskjell

Rød mat

Polkokkens oppskrift – Shakshuka med merguez

Brun mat

Polkokkens oppskriftHong shao rou (kinesisk ribbe)

Stekt torskefilet med soyasmør og brent blomkålkrem

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

27/08-2025

399 Mestermøtet: Tim Wendelboe

Han er baristaverdensmester og kaffebonde. Kaffebaren hans er omtalt i New York Times, og han har tilhengere over hele verden. Tim Wendelboe tenker stort. Nå er han opptatt av etikk og kvalitet i jordbruket. Etisk kvalitet og sensorisk kvalitet henger sammen. Råvarekvalitet, regenerativ kaffedyrking og gode relasjoner med produsenten er hans kampsaker. Anne og Niclas får innføring i kaffesmking og sammenlikner med språket vi bruker om vin.

Kaffen som vi smaker på i episoden er: Echemo Espresso og Finca Tamana

Kaffekoppen som omtales: Figgjo Oslo

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

13/08-2025

398 Blindsmaking: Bark, røtter og hostesaft

Trond Erling Pettersen og Anders Roås Stueland gjester studio og smaker av svarte glass, men er det vin de får denne gangen?

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

31/07-2025

397 Vin fra Georgia – vinens vugge

Georgia er et av verdens eldste vinland. Her har oransjevin vært trendy i tusenvis av år. Kanskje var det her det hele begynte. Georgia, som brer seg fra Svartehavets milde kyst til de snøkledte høyfjellene i Kaukasus, har en svært rik vinhistorie. De tidligste arkeologiske funnene for vinproduksjon er funnet her og dateres til 6000 år f.kr. Selv med erobringer fra øst, vest, sør og nord har de hatt en uavbrutt vinproduksjon i 8000 år – i de samme leirkrukkene kledd med bivoks. Deres unike tradisjonelle vinmakingsteknikk gikk nesten tapt, men nå får den økende internasjonal oppmerksomhet.

I denne artikkelen kan du lese mer om Georgia og se video av hvordan kvevriene lages.

https://www.vinmonopolet.no/fag/vinland/georgia

Hør også episoden 295 Amfora – Vin på leirkrukker

Vinmonopolets eksperter Niclas Lundmark og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

17/07-2025

396 Mat og vin i kombinasjon med Thea Engvik

Vi har invitert Thea Engvik, kokk, forfatter og influenser, for å snakke om mat og vin i kombinasjon. Thea har erfaring som kokk fra noen av verdens beste restauranter og har gått på «verdens beste kokkeskole», og i sosiale medier retter hun seg mot de yngre som har lyst til å lære mer om mat og drikke.

Vinmonopolets eksperter Niclas Lundmark og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

01/07-2025

395 Vin til pizza

Pizza kan være tykk eller tynn, lang eller rund. Rød saus, hvit saus eller uten saus. Vi gir deg tips til drikken som passer til.

På våre nettsider kan du se tips til 12 ulike pizza: https://www.vinmonopolet.no/mat-og-drikke/drikke-til-mat/drikke-til-pizza

Polkokkens oppskrift på pizzadeig: https://www.vinmonopolet.no/mat-og-drikke/oppskrifter/pizzadeig

Vinmonopolets eksperter Niclas Lundmark og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

18/06-2025

394 Rosévin

Rosévin er mye mer enn en mellomting mellom rødvin og hvitvin. Hvordan lages den rosa vinen? Hvilke områder utpeker seg? Stemmer det at rosévin ikke kan lagres? Alt dette og mer til tar vi for oss i denne episoden. I tillegg byr vi på våre beste tips til kombinasjoner av rosévin og mat.

Artikkel: Hvordan lager man rosevin?

Vinmonopolets eksperter Niclas Lundmark og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer. Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

04/06-2025

393 Mestermøtet: Heidi Bjerkan

Heidi Bjerkan er en av våre aller mest anerkjente kokker. Merittlisten hennes er lang og variert: kjøkkensjef på Slottet, initiativtaker og medeier i matmarkedet Vippa i Oslo og ikke minst sjefen på Credo, topprestauranten som fram til i fjor holdt til i Trondheim, og som i fjor åpnet på nytt i Nasjonalbiblioteket i Oslo, er bare noe av det hun er kjent for. Hun er en prisbelønt stjernekokk og idealist til fingerspissene. Matkunstene hennes viser oss hvordan verden kan endres til det bedre – i tillegg smaker maten godt. Heidi Bjerkan har mye å lære bort, og vi har snakket med henne om kvalitet.

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

23/05-2025

Wine faults: Mousiness

Tone Veseth Furuholmen, Senior Product Manager at the Norwegian Wine Monopoly, has recently completed the Master of Wine qualification along with her research paper on mousiness in wine.

Is it really true, as often cited in previous literature, that 30% of wine professionals cannot detect this taint? Could the explanation, at least partially, rather be lack of familiarity with the taint and/or variation in tasters’ sensitivity combined with different levels of concentrations? Would it be possible for wine professionals to decrease their detection thresholds, and hence increase their sensitivity to mousiness through systematic training and repeated exposure being presented proper benchmarks of the taint?

In this podcast episode, we present her research and findings.

Her 2024 research paper, Mousiness in Wine: An Investigation into the Effects of Repeated Exposures and Systematic Training on Wine Professionals’ Sensitivity to Mousiness, can be downloaded here:

https://www.mastersofwine.org/research-papers

—-

The Norwegian Wine Monopoly podcast is hosted by Anne Enggrav and Niclas Lundmark. It is normally produced in Norwegian and covers wine, beer, spirits, and food pairings.

Learn more about the Norwegian Wine Monopoly in English:

https://www.vinmonopolet.no/english

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

21/05-2025

392 Vinfeil: Musearoma

Master of Wine (MW) er vinens svar på toppidrett. Nå har Polets egen Tone Veseth Furuholmen oppnådd den gjeve tittelen og sikret seg en plass på stjernehimmelen i vinuniverset. Forskningen hun har utført i sitt studie er på vinfeilen musearoma. Vin kan faktisk smake mus og det er en vinfeil som har blitt vanligere. Tone Veseth Furuholmen forteller om hvordan du kan kjenne igjen musa på ganen og hvor det kommer fra.

Hvis du vil lese hele forskningsartikkelen til Tone fra 2024 så finner du den på: https://www.mastersofwine.org/research-papers

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

08/05-2025

391 Vin til asparges

Verdens beste grønnsak blir aspargesen kalt. På mange måter er den grønnsakenes svar på vindruen, som tar karakter fra voksestedet på en så elegant måte at man kan kjenne forskjell om den er dyrket i kalkjord eller sandjord, i nærheten av hav eller i innlandet. Den er vårkåt og vokser 14 cm i døgnet, og nå er den her!

I dag serverer vi dere både grønne og hvite asparges i podkasten. Enkelt forklart er det sauvignon blanc til den grønne og silvaner til den hvite som gjelder, men vinverdenen er større enn det og tilbehør og tilberedning vil som vanlig påvirke drikkevalget.

Polkokken Andreas Ingul har flere ganger inspirert med oppskrifter i Vinbladet, nå ligger oppskriftene på nettsiden vår. Som denne oppskriften på en aspargesrisotto som er grønnere enn grønnest og som eksploderer av vår! Risottoen har enhetlige smaker, med grønne, ferske aromaer. Erter og parmesan gir umami, sitron sørger for friskhet.

Trenger du tips til en rett du kan servere på frokost eler lunsj på 17. mai? Vårsalat med asparges og ramsløk og fruktig musserende vin er en veldig flott kombinasjon!

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

29/04-2025

390 Blindsmaking: Jubileum, bunad og surstrømming

Oi oi oi, som tiden flyr! I dag er det 10 år siden den første episoden av denne podkasten kom ut. Den originale trioen er tilbake i studio, og Niclas har gjort klar en blindings som tar oss tilbake ned memory lane.

Episodene son nevnes:

70 Blindsmaking: Hvilken rødvin er dette?

43 Hva er oransjevin?

86 Nasjonalitet i vin og øl (Fordommer spesial!)

301 Avkastning WTF!?

59 Jura – vin til comté (del 1 av 3)

191 Er vibrasjoner skadelig for vin?

23 Drikke til surstrømming

Vinmonopolets historie: podcastserie

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

23/04-2025

389 Lytterspørsmål: hvorfor har vinmonopolet sjokkselgere?

Jon har sendt oss en rekke spørsmål som vi synes var så gode at vi lagde en episode om reduktivitet, tekst på hyllelappen og om hvordan vinmonopolet kjøper inn vin.

Les mer om reduktivitet i vin: https://www.vinmonopolet.no/fag/artikler/reduktiv-vin

Les mer om hvordan vi kjøper inn vin: https://www.vinmonopolet.no/om-oss/drift/innkjopsprosess

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

09/04-2025

388 Vin til biff (med saus)

Det er ikke bare hvilke råvarer du bruker, men også hvordan du tilbereder dem, som påvirker drikkevalget. Det sa vi i forrige episode, men denne gangen skal vi se nærmere på den stekte biffen og ikke minst sausen. Er du klar for hvitvin til biffen?

Vi tar for oss biff med bearnaise, urtesmør, soppsaus, peppersaus, rødvinsaus, portvinsaus og urtesauser som chimichurri.

Les mer på våre nettsider:  

https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-mat/drikke-til-biff

https://www.vinmonopolet.no/fag/artikler/ratt-kokt-stekt


Polkokkens oppskrifter

https://www.vinmonopolet.no/oppskrifter/umamismor

https://www.vinmonopolet.no/oppskrifter/svinenakke-med-sidersaus

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

26/03-2025

387 Rått, kokt eller stekt – hva betyr det for drikkevalget?

Det er ikke bare hvilke råvarer du bruker, men også hvordan du tilbereder dem, som påvirker drikkevalget. I denne episoden skal vi zoome inn på hva tilberedningen bidrar med. Forskjellige teknikker og ulike grader av varmebehandling setter preg på smaken av maten – og dermed også drikkevalget.

Selv om tilberedningen bare er en liten del av hele retten, kan den ha stor betydning for smaken. Samme råvare med samme tilbehør skifter helt karakter med ulik tilberedning. Tenk bare på hvor ulikt en stekt biff med parmesan og sitron smaker sammenliknet med en rå carpaccio med parmesan og sitron. Såpass stor påvirkning har tilberedningen at vi har det med som et eget punkt i våre mentale, vinmonopolske sjekklister når vi skal finne de beste anbefalingene til middagen din.

Les mer på våre nettsider: https://www.vinmonopolet.no/fag/artikler/ratt-kokt-stekt

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

19/03-2025

386 Er det egg i vinen?

Vi er blitt kontaktet av bekymrede konsumenter som lurer på om det er egg og melk i vinen. Eggehvite, melkeprotein, gelatin og fiskeblære er vanlige hjelpestoffer til klaring av vin, men er de med i den ferdige vinen? Kjetil Jacobsen, rådgiver for produktkvalitet, blir med i studio for å avklare.

327 Tilsetningstoffer i vin

Artikler på vinmonopolet.no:

Hvordan lager man hvitvin?

Hvordan lager man rødvin?

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

12/03-2025

385 Blindsmaking: Vilt, vakkert og samplantet?

Vinansvarlig på Restaurant Arakataka, Sindre Solhem, blir med å smake blindt av svarte glass. Sindre og Niclas er først usikre på om det er hvitt, oransje eller rødt.

Lær mer:

Artikkel om Jura og deres vinstiler og druer på vinmonopolet.no

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

26/02-2025

384 Lufta er for alle: om lufting av vin

Må man lufte vinen?

Det korte svaret er nei. En vin er et ferdig produkt som er klar til å nytes når den står i hyllene. Allikevel er vindiskusjoner på nett preget av at konsumenten må behandle flaskene på et spesielt vis for å få tak i hele kvaliteten. Det utløser mye usikkerhet. Vi respekterer ulike oppfatninger om dette, men som faghandel må vi også kunne si noe basert på erfaringer, sensorikk og troverdig fakta. Niclas skrev en artikkel i Vinbladet sommeren 2024 som skapte stor debatt i vinmiljøet. I denne episoden forsøker vi å nyansere debatten. Her skal flere få sin stemme og vi har intervjuet kjemikeren, vinlufteren, somelieren og psykologen.

Podkastepisoder om lufting

Blindsmaking inspirert av sosiale medier

Blindsmaking av lufting av champagne

Lufting med melkeskummer

Artikkel om lufting av vin i vinbladet 2-2024

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

12/02-2025

383 Lars Marius Garshol: Kveik, gong og gårdsøl

Lars Marius Garshol har tatt entusiasmen og grundigheten rundt norsk gårdsøl et skritt lenger. Vi har snakket med ham om både fortiden og framtiden til norske øltradisjoner.

Lars Marius driver bloggen https://www.garshol.priv.no/ og har skrevet flere bøker om gårdsøl.

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

29/01-2025

382 Santorini: Trøbbel i paradis

Kan noe virkelig vokse her? Det var Niclas sin første tanke da han ankom Santorini med produktsjef Tone Veseth Furuholmen. Et landskap som likner en blanding av ørken og slik man ser for seg at det ser ut på månen. Jorda, eller sanden, virker ekstremt tørr, sola steker og vinden blåser. Det finnes ingen trær, bare noen få palmer til pynt.

Santorini er en liten øy i hjertet av Egeerhavet og et av verdens vakreste steder. Thira, som øya offisielt heter, er hvert år reisemål for millioner av turister som nyter sola, vinen og varmen, men for vinplantene kan livet være beinhardt. Sterke vinder kan blåse både druer og bladverk på havet, for på Santorini er det lite som vokser i de ugjestmilde forholdene, bare vinplanter overlever her – så vidt.


Les mer om vin fra hellas og se bilde av koulora som nevnes i episoden

https://www.vinmonopolet.no/fag/vinland/hellas

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

14/01-2025

381 Vin fra Rioja – Del 2

Vi reiser til Spania og vinregionen Rioja. Det er noe trygt og tidløst over rødvinene fra Rioja. Kanskje litt traust vil noen si, men det er ny giv i regionen og det er et skifte fra fatlagring som kvalitetsbetegnelse til mer fokus på terroir og opprinnelse.

Niclas har besøk av Rune Øksendal, dommer i sensorisk prøveinstans, som har reist til Rioja og oppdaget en ny stil i en tradisjonsrik region.

Del 1 tar for seg den tidlige historien. Vi snakker om amerikanske fat, vinlus og hvordan Bordeaux var med på å skape en av verdens mest kjente varemerker i vinens verden.

Del 2 tar for seg den moderne vinen i rioja og hva vi kan regne med å se fra regionen fremover.

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

01/01-2025

380 Vin fra Rioja – Del 1

Vi reiser til Spania og vinregionen Rioja. Det er noe trygt og tidløst over rødvinene fra Rioja. Kanskje litt traust vil noen si, men det er ny giv i regionen og det er et skifte fra fatlagring som kvalitetsbetegnelse til mer fokus på terroir og opprinnelse.

Niclas har besøk av Rune Øksendal, dommer i sensorisk prøveinstans, som har reist til Rioja og oppdaget en ny stil i en tradisjonsrik region.


Del 1 tar for seg den tidlige historien. Vi snakker om amerikanske fat, vinlus og hvordan Bordeaux var med på å skape en av verdens mest kjente varemerker i vinens verden.

Del 2 tar for seg den moderne vinen i rioja og hva vi kan regne med å se fra regionen fremover.

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

18/12-2024

379 Bobler med stil – musserende vin til mat

Musserende vin kan være så mangt. Vi har sortert ut tre stilretninger og ser på forskjeller i smak og stil, og hva slags mat som passer godt til. Niclas, Anne og polkokken Andreas snakker om retter som passer til de ulike stilene.

Vinstiler for musserende vin



Oppskrifter finner du her:

Grevinnen og hovmesteren: oppskrifter med drikkeforslag

Stil: Stramt, slankt og sitrusaktig 

Lettgravet kveite med råreker, agurk og dill


Stil: Fruktig, fersk og aromatisk

Lun vårsalat med potet, asparges og rogn

Laab moo

Krabbe med ramsløk og fritert potetkurv


Stil: Autolysepreget, utviklet og sammensatt 

Paté de campagne med toast, cornichons og salat 

Stekt torskefilet med soyasmør og brent blomkålkrem

Hummerbisque

Ramen

Løkterte tarte tartin

Soppsuppe

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

11/12-2024

378 Akevitt: De gamle er best

Niclas har tatt et dypdykk i kjelleren og funnet noen gamle akevitter. Hvordan tåler akevitten livets tann og hvor gamle er de egentlig? I studio har Niclas besøk av dommer i sensorisk prøveinstans Rune Øksendahl og produktsjef Dave Gardonio.


Hvis du ønsker å lære mer om smaketeknikk av brennevin kan du se denne videoen med podkastveteran Anders Stueland

Polakademiet: Slik smaker du brennevin


I episoden snakkes det «plankesprit», sprit av cellulose, som vinmonopolet lagde under kirgen. De kan du høre mer om i episode:

232 Plankesprit og originalsyke – Vinmonopolets historie del 4

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

04/12-2024

377 Lytterspørsmål: Hjelp det er jul!

Spørsmål om drikke til julemat har rent inn, og vi svarer på noen av de. Hva drikker man til delfiakake, rakfisk-cabaret og «dopp i grytan»?

Polkokkens oppskrift på riskrem med flamberte kirsebær og brente mandler

Polkokkens oppskrift på asiatisk ribbe (restefest i romjulen)

Artikkel: Drikke til julemat

Episoder om drikke til julemat:

213 Drikke til lutefisk

220 Drikke til ribbe

221 Drikke til rakfisk

222 Drikke til nøttestek

223 Drikke til juletorsken

224 Drikke til pinnekjøtt

154 Vin til vilt

348 Den nye julematen (vegetar)

163 Drikke til juledesserten


217 Slik velger du riktig akevitt

225 Lytterspørsmål – øl til julemat

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!

Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

27/11-2024

376 Drikke til julemat – The same procedure as every year

Kassa med julepynt tas ned fra loftet, vi finner ikke opp kruttet på nytt, men serverer deg julematepisodene fra 2020. Anne og Niclas diskuterer hva de har hatt av nye erfaringer og opplevelser med drikke til julematen de siste fire årene.


Artikkel: Drikke til julemat


Episoder om drikke til julemat:

213 Drikke til lutefisk

220 Drikke til ribbe

221 Drikke til rakfisk

222 Drikke til nøttestek

223 Drikke til juletorsken

224 Drikke til pinnekjøtt

154 Vin til vilt

348 Den nye julematen (vegetar)

163 Drikke til juledesserten


217 Slik velger du riktig akevitt

225 Lytterspørsmål – øl til julemat

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

21/11-2024

375 Tang i mat med polkokken

Vi fortsetter temaet med tang fra forrige episode. Denne gangen har vi fokus på tang i mat og hvordan polkokken har tenkt da han skapte tre retter med fokus på tang for Vinbladet 4-2024. Oppskriftene finner du i Vinbladet og på vinmonopolet.no:

  • Hvaltartar med med søl- og østersemulsjon
  • Bakt kveite med vongole, havsalat og trøffeltang
  • Iskrem med sukkertare og søl, yuzusakegelé, misokaramell

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!


Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

06/11-2024

374 Ting og tang med Lofoten Seaweed

Anne og Niclas har tang på menyen denne måneden. I denne episoden får vi besøk av Angelita Eriksen i Lofoten Seaweed som høster tang i fjæra som ender opp på restaurantbord over hele verden. Anita sammenlikner høsting av tang med å ha en grønnsakshage under vann. Hør henne snakke om tang og tare og hvordan den kan brukes på kjøkkenet. I neste episode kommer polkokken, da skal han trylle med tang i forrett, hovedrett og dessert!

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!


Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

23/10-2024

373 Alsace – svineknoke, surkål og tørr riesling

Det sies at det lages tysk vin på fransk måte i Alsace. Det henger sammen med druene som brukes, men også med områdets historie og plassering.


Produktsjef for Frankrike gir deg innblikk i den franske regionen i nørd-østlige hjørnet på grensen til Tyskland. Druer, vinstiler og appelasjoner. Niclas overrasker med stinkende ost.


Les mer om vin fra Alsace

Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Niclas Lundmark, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.

Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast!


Kontakt oss på podcast@vinmonopolet.no


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

16/10-2024

221 Drikke til rakfisk

Her får du gode råd om hva du kan drikke til rakfisken. Anne og Niclas har smakt mye rart og du får høste av det de har lært.Les om drikke til julemat her: https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-julemat –Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin – og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vinmonopolets podcast episode image

16/10-2024

Hva lurer du på til jul?

Trenger du hjelp med drikke til julematen? Eller har du andre julerelaterte mat- og drikkespørsmål? Eller trenger du kanskje hjelp med nyttårsmenyen? Vi svarer på dine spørsmål. Polkokken blir også med i studio, så hvis du trenger tips til hvordan svoren blir sprø, så er det bare å sende inn.


Send spørsmål til podcast@vinmonopolet.no


Førjulshilsen fra Anne og Niclas

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Kveldsavisen.no

Kveldsavisen måne

Om oss

Vi bare samler litt nyheter,
underholdning og tidtrøyte.

Nyhetene oppdateres hvert
kvarter hele døgnet.

Redaktør: John Henriksen

Vi benytter cookies for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer:

Cookies • Personvern • Om • Kontakt

© 2016-2025 Kveldsavisen.no™